Bostadsområde

Trivselregler

I ett hyreshus bor många familjer nära inpå varandra. Det kan vara människor med varierande vanor, intressen och arbetstider. De kan vara i olika åldrar och kanske från olika kulturer. Det är förståeligt att grannsämjan ibland sätts på prov men om du och dina grannar visar varandra hänsyn och respekt, blir boendet trivsammare för alla.

Ta hänsyn till grannarna

Du är skyldig att visa hänsyn. Tänk på att du i ett flerfamiljshus har grannar runt omkring dig. Störningar som höga skrik, hög musik och liknande är ganska onödiga om var och en tänker på att inte störa grannarna. Detta krav är extra angeläget sent på kvällen. Ska du ha en större fest med många besökare, är det klokt att meddela grannarna i förväg. Som hyresgäst är man ansvarig för alla som ingår i hushållet, även för besökande till lägenheten.

Vårda lägenheten väl

Du är skyldig att sköta lägenheten genom att städa och hålla den snygg. Här är några enkla tips:

  • Håll spis och ugn rena så att smuts och fett inte bränner fast.
  • Frosta av kyl och frys med jämna mellanrum. Låt isen tina av sig själv.
  • Använd inte kniv eller hårda föremål – då kan skador uppstå!
  • Använd milda rengörningsmedel i WC, tvättställ och badkar.

Trapphus och entreér

Ställ inte saker i trappan eller utanför dörren. Cyklar, barnvagnar, skidor, skridskor och skor får inte hindra fastighetsbolagets personal då trappan ska städas. Större och skrymmande föremål kan också vara i vägen om utryckningspersonal måste komma fram vid ett olyckstillfälle.

Mattor

Skaka inte mattor från fönster eller balkong. Det är inte trevligt för dem som bor under.

Hundar och katter

Det är inte tillåtet att rasta hundar och katter i bostadsområdet. Gå till hundrastplats eller hundtoalett. Plocka upp efter din hund. Se till din katt! Katter får inte springa lösa eller sätta sig i barnens sandlådor.

Tvättstugan

Tvättstugan är kanske det viktigaste gemensamma utrymmet i hela huset och en plats där många goda grannrelationer skapas. Följ noga reglerna i tvättstugan, boka ordentligt och var rädd om maskinerna när du tvättar. Läs och följ anvisningarna för tvättmaskinerna noga. Håll tiden så att nästa hyresgäst kan börja tvätta i tid. Städa undan efter dig och lämna tvättstuga och torkrum i det skick du själv vill finna dem då du ska tvätta.

Cyklar och bilar

Kör inte in i bostadsområdets gångar med cykel eller bil. Barn kan leka där.

Mata inte fåglar

Det kan locka till sig råttor och möss.

Ohyra

Får du ohyra, som till exempel mjölbaggar i din lägenhet, måste du genast kontakta Anticimex så att ohyran inte sprider sig.

Lär barnen

Det är viktigt att alla hjälper till att skapa ett trivsamt boende. Lär barnen att inte skräpa ner. Hjälp oss se till att barn och ungdomar är rädda om växter och rabatter.